Nyttiga mjölkprodukter

Förutom i mjölkprodukter som filmjölk och yoghurt finns det mjölksyrabakterier även i surdegsbröd och mjölksyrade grönsaker som surkål till exempel, men också i spenat och honung. Nu finns också på marknaden ”Functional Foods”, så kallad mervärdesmat vilka ofta innehåller mjölksyrabakterier. Somliga av dessa har visat sig kunna bota eller lindra förstoppning, diarré och andra problem i magen. Livsmedelsindustrin har haft stora framgångar med försäljningen av mjölkprodukter och fruktdrycker med levande bakteriekulturer, även kallade probiotiska mikroorganismer eller probiotika.

Mjölksyrabakterier – goda bakterier för din mage

Förekomsten av mjölksyrabakterier i tarmen håller oönskade bakterier borta eller nere genom att dom upprätthåller en balans i tarmarnas mikroliv, skriver Forskning & Framsteg. Tarmarna kan innehålla mellan 400 och 1000 olika typer av bakterier, där finns också den största delen av immunförsvarets celler. Detta samspel i tarmarna innebär ett naturligt skydd mot cancer, allergier och olika inflammatoriska sjukdomar eftersom det är där som grunden läggs för uppbyggnaden av våra kroppar. Tillsatsen av mjölksyrabakterier i vår föda har visat sig ha en positiv inverkan på infektionsskyddet och även att allergiska överreaktioner dämpas. Norrmejerier har en produktgrupp som heter Verum som innehåller en hel mängd mejeriprodukter med naturlig förekomst av mjölksyrabakterier. För dig som vill förbättra din maghälsa kan detta vara ett enkelt sätt att tillföra tarmfloran fler goda bakterier dagligen.

Håll koll på din kropp

Det finns inga dokumenterade risker med att tillföra probiotika till sin diet, men var vaksam på din kropps reaktioner, speciellt om du vet om att du har nedsatt immunförsvar eller en tarminflammation. Naturligt förekommande mjölksyrabakterier i mjölkprodukter är också alltid att föredra framför syntetiskt framställda diton.